Selecteer een pagina

Het grote voordeel van een tin top is dat het, in tegenstelling tot andere soorten daken, niet lekt. Er zijn geen bewegende delen die kapot kunnen gaan en het biedt een goede laag isolatie betreffende geluid en temperatuur. Het nadeel is dat je niet rechtop kunt staan in het busje, wat best vervelend kan zijn tijdens het koken of wanneer je jezelf wilt opfrissen. De oplossing ligt in het plaatsen van een voortent en de bus alleen gebruiken om in te zitten of te slapen.

VW T2 Pop-Top

Er zijn verschillende soorten Pop-Tops. Sommige voegen wat hoofdruimte toe en andere bevatten slaapplaatsen of opbergruimte. Wanneer je de vergelijking aangaat met een hightop heeft de Pop-Top minder windweerstand, waardoor het rijden onder winderige weersomstandigheden een stuk prettiger is, en het is ook ietsje beter voor het brandstofverbruik. Je kan het dak omhoog doen wanneer je ergens gaat verblijven en je kan het gebruiken als opslag voor spullen, kinderen (of kleine volwassenen!) kunnen er in slapen.

Wanneer het canvas scheurt of schimmelt door vocht is het mogelijk deze te vervangen, al is dat niet goedkoop. Sommige types Pop-Top staan bekend om lekkageproblemen waardoor schimmel of vocht kan ontstaan in de camper. Ik verwacht dat een Pop-Top met canvas wanden beter zullen ventileren wanneer je gaat kamperen met warm weer. Sommige delen kunnen moeilijk te verkrijgen zijn, dus let op wanneer iets kapot is of vermist.

VW T25 / T3 High Top Roof

High Tops kunnen vatbaar zijn voor zijwind, maar tenzij je tijdens een storm gaat rijden is dat niet zo’n groot probleem. De high top heeft minder kans op lekkage dan een Pop-Top en biedt een comfortabel bed of grote opslagruimte. Ik heb zelf een high top en vindt het superhandig dat je na een nacht kamperen alle slaapzakken e.d. in de high top kan gooien en de benedenruimte netjes houdt en klaar om weer te gaan rijden. Wanneer je wilt stoppen en wat thee wilt zetten of eten onderweg dan is het beneden vrij van rommel.

Bij een Pop-Top moet je de top inklappen tijdens het rijden, waardoor alle spullen beneden opgeslagen moeten worden voor vertrek. Let wel op bij het parkeren, omdat sommige parkeerplaatsen en supermarkten hoogtelimieten hebben in de vorm van metalen balken om voertuigen tegen te houden.