Selecteer een pagina

Denk je er over na om een Volkswagen Erker camper te kopen (ook wel bekend als T2 of Type 2 Camper)? Natuurlijk zijn er verschillende model versies, afhankelijk van het bouwjaar, en verschillende ombouw bedrijven zoals Danbury, Dormobile, Devon, Viking en Westfalia, hierdoor zal sommige informatie van toepassing zijn op bepaalde campers en niet voor anderen. Een gedeelte van de informatie is generiek en toepasbaar op elk voertuig, maar ik zal me proberen te richten op zaken die specifiek van belang zijn voor VW type 2 campers.

Wees realistisch wanneer je een busje bekijkt, je kan niet verwachten dat een goedkoop busje volledig vrij van problemen is. Het idee achter deze gids is dat het je helpt om een goed geïnformeerde keuze te maken en aanwezige problemen te erkennen zodat je exact weet wat je gaat kopen. Je kan beslissen of een camper de vraagprijs waard is en wanneer je problemen kan aanwijzen dan is dat een prima startpunt voor prijsonderhandelingen.

Wanneer je een busje gaat bezichtigen probeer dan iemand mee te nemen die bekend is met autotechniek en carrosseriewerk. Indien mogelijk neem je iemand mee die ervaring heeft met Volkswagen campers. Weet je niemand, kijk dan of er VW Verenigingen in de buurt bestaan en vraag of iemand van die club met je mee wilt gaan, want het helpt echt om een mening van buitenaf te vragen (en een extra set ogen bij je te hebben!) vooral als diegene bekend is met VW campers.

Wanneer je een busje gaat bezichtigen, doe dit op een droge dag. Wanneer het regent zie je makkelijk butsen in het verfwerk over het hoofd, of kleine roest bubbels. Wanneer de onderkant van de bus nat is dan kan die problemen als lekkende remsystemen van remleidingen, verbindingen of cilinders verbergen. Deze lekkages zijn herkenbaar als vochtplekken op de remtrommels of de grond onder de bus. Wanneer remvloeistof lekt of als er olie druppelt onder de bus dan zal je dit niet zo snel zien wanneer de weg er onder nat is.

Tenzij je kan lassen, raad ik je aan om de beste bus te kopen die je kan betalen wat betreft de carrosserie. Wanneer je naar de garage moet voor laswerk of overspuiten kan dit oplopen tot een aardig geldbedrag. Normaal gesproken zal een prijs indicatie een startpunt zijn, doordat er gaandeweg waarschijnlijk meer problemen zullen worden ontdekt.

Mechanische problemen zijn over het algemeen makkelijker op te lossen en minder prijzig, en zal je vaak zelf kunnen doen met behulp van een goede handleiding. Wanneer je vast komt te zitten zijn er voldoende forums waar je vragen kunt stellen en antwoorden kan krijgen van Volkswagen liefhebbers.

Vraag de verkoper van de bus of hij een onderhoudsboekje heeft, facturen van uitgevoerd werk of andere documentatie. Normaal gesproken is het zo dat hoe meer documentatie er geleverd kan worden, hoe beter de bus is, want dit is een teken dat de eigenaar er goed voor heeft gezorgd.

De Type 2 Camper waar je naar gaat kijken is ergens tussen de 30 en de 40 jaar oud, dus tenzij deze is geïmporteerd van een zogenaamd “roestvrij” land, is de kans groot dat het is gerestaureerd of dat er roestproblemen zijn.

Ondanks dat een bus mooi is overgespoten kan het zijn dat hij niet goed is gerestaureerd, dus soms kan het beter zijn om een bus te kopen die niet is overgespoten zodat je de problemen kan zien voordat je het koopt.

Koop je een gerestaureerde bus, vraag dan aan de eigenaar of hij foto’s heeft van de bus voor en tijdens de restauratie. De meeste mensen en garages nemen foto’s van busjes zodat ze kunnen zien dat het werk goed is uitgevoerd, met het gebruik van nieuwe panelen en minimale opvulling. Wanneer een bus is gerestaureerd door een garage vraag de eigenaar dan of je bonnetjes kan zien waarop exact staat beschreven wat er is gedaan.

Wanneer de verkoper geen foto’s of bonnetjes heeft dan loop je de kans dat na enkele maanden na de koop je roest bubbels begint te zien door de nieuwe laklaag, op plekken waar roest is opgelapt en verstopt met vulmiddel. Wanneer je vermoed dat een plek te veel is opgevuld dan kun je dat simpel testen door een magneet er bij te houden en te kijken of deze wordt aangetrokken door dat gebied. Stop een doekje , zoals bijvoorbeeld een zakdoek, tussen de magneet en het plaatwerk.